Rady pro alergiky
Kdykoliv je to možné, jezte syrové (čerstvé) potraviny. Maso byste měli úplně vyřadit - je zde mj. i riziko reziduí antibiotik a hormonů. Vyhýbejte se ovocným kompotům - je obtížné zjistit zdroj cukru. Ovoce někteří alergici snesou, když je oloupané. Lidé mohou být alergičtí na všechny potraviny z určité skupiny potravin.
Potraviny ze skupin, které jsou vysoce alergenní, by se neměly jíst na každodenní bázi. Jablka a hrušky patří do jedné rodiny. To znamená, že když jíte jablko v pondělí,neměli byste jíst hrušku dříve než ve čtvrtek či v pátek. Vaše strava by měla být zdravá, ale současně co nejpestřejší - tím se snižuje riziko vzniku dalších alergií.
Mnozí lidé jsou citliví i na oleje a další tuky. Tuky vystavené vysokým teplotám mohou vytvářet alergeny. Některým alergikům se nejlépe daří na potravinách, které jsou vařeny pouze za nízkých teplot. Strava, která neobsahuje mnoho volných tuků, může být i v tomto ohledu rovněž nápomocná.
Podle knihy „Food Alergies Made Simple". Autoři: Phylis Austin, dr. Agatha & dr. Calvin Thrash.