Rozhodl jsem se, že nechci brát vůbec žádné léky. Poraďte mi prosím, co mohu na sobě změnit, abych pomohl svému zdraví.
Jsou-li napraveny faktory, které onemocnění způsobují, a pokud nemoc nezašla příliš daleko, tělo se vyléčí. Většina lidí, u kterých lékař objeví zvýšený krevní tlak, naštěstí ještě nepřekročila práh své schopnosti znovu plně obnovit své funkce, a mají tak naději na aktivní, zdravý a dlouhý život.
V některých zemích světa mají lidé v průběhu svého života stále stejně nízký krevní tlak. Pro všechny tyto lidi jsou společné některé charakteristiky životního stylu a výživy. Jejich strava obsahuje málo sodíku, tuků a živočišných produktů, naopak hodně draslíku a vlákniny. Jejich hlavními potravinami jsou škroboviny, zelenina a ovoce, jsou fyzicky aktivní a obezita je u nich vzácná. I v naší společnosti jsou lidé, kteří mají srovnatelnou stravu a životní styl. Výzkum těchto lidí jen potvrdil, že jejich nízký krevní tlak a dobré zdraví jsou skutečně zapříčiněny dostatkem pohybu a správnou stravou.
Mezi faktory, které naopak přispívají ke zvýšení krevního tlaku, patří jedení masa, pití kávy a alkoholických nápojů a kouření. Polynesaturované rostlinné tuky mají tendenci krevní tlak snižovat, zatímco saturované živočišné tuky jej zvyšují. Důvod tohoto rozdílu se váže k syntéze skupiny hormonů nazvaných prostaglandiny, které roztahují krevní cévy. Jejich hladina se zvyšuje s příjmem rostlinných olejů. Některé z těchto hormonů způsobují roztažení krevních cév, jejímž výsledkem je snížení odporu stěn periferních žil a tepen a snížení krevního tlaku. Prostaglandiny mohou rovněž zvyšovat vylučování soli z těla. Existuje řada hormonů prostaglandinů se širokou škálou účinků na tělo.
Krevní tlak pomáhají snížit přiměřená každodenní pohybová aktivita a ztráta váhy. Některé studie naznačují, že při snižování zvýšeného krevního tlaku rovněž pomáhají určité relaxační metody.
Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob