Salmonelóza v Evropě na vzestupu
Podle Jorgena Schlundta, vedoucího oddělení bezpečnosti potravin při Světové zdravotnické organizaci (WHO) sídlící v Ženevě, „výskyt salmonelózy v různých evropských zemích v posledních deseti, možná patnácti letech stoupá.“ Bude proto potřeba v zájmu prevence dalšího nárůstu tohoto infekčního onemocnění, které pochází z potravy, zavést přísnější kontroly.
Rubrika: Infekční nemoci
| Typ článku: Studie
Salmonelóza se vyskytuje ve většině zemí. Epidemie, ke které došlo v roce 1994 a v u jejíhož zrodu stála kontaminovaná zmrzlina, postihla 224 000 lidí žijících v USA. Typickými potravinami, které hrají roli při jejích epidemiích, jsou vejce, nepasterizované mléko a syrové maso (včetně drůbežího). Projevuje se horečkami, bolením hlavy, zvedáním žaludku, zvracením, bolestmi břicha a průjmy.
Mezi preventivní opatření patří programy na vyhledávání ohnisek nákazy v krmivu, mezi živými zvířaty, u mršin, v mase a dalších živočišných potravinách. Drůbež nakaženou salmonelózou je třeba v každém případě zlikvidovat, uvedl Jorgen Schundt.
Počet přečtení: 3210
Datum: 4. 12. 2007