Sladké dalamánky s oříšky
mouka celozrnná jemně mletá 5 š, sůl 3/4 čl, cukr – fruktóza 5 pl, lískové oříšky 3 pl (do těsta), olej 4 pl, voda vlažná 2 š, droždí 10–12 g (1 1/2 čl), lískové oříšky 10–12 ks na povrch (do řezu)
Rubrika: Chléb, pečivo, placky
| Typ článku: Recepty
Suché produkty smícháme (oříšky předem mírně opražíme na sucho na pánvi). Droždí rozpustíme ve vodě a spolu s olejem přidáme k mouce. Smícháme a důkladně prohněteme. Necháme nakynout a znovu prohněteme.
Těsto rozdělíme na 10–12 stejných dílů. Každý z nich uhněteme do tvaru koule a uložíme na mírně vymaštěný plech. Přes prostředek uděláme řez a do něj vložíme (mírně zatlačíme) oříšek. Po nakynutí pečeme ve vyhřáté troubě asi 15–18 minut (v závislosti na typu trouby). Podáváme na druhý den.
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.
Počet přečtení: 3244
Datum: 8. 12. 2009