Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Složky ovoce ovlivňují rakovinu kůže u myší

Testy na myších ukázaly, že výtažky z takových druhů ovoce, jako je granátové jablko nebo hroznové víno, dokáží zpomalit anebo předejít poškození kůže chemikáliemi anebo nadbytkem slunečních paprsků.
Rubrika: Různé
|
Typ článku: Studie

Jen v USA každý rok diagnostikují více než milion případů rakoviny. Nejběžnější druhy rakoviny kůže postupují velmi pomalu a jsou zřídka smrtelné, pokud se začne s léčbou včas. Melanom však postupuje i zabíjí velmi rychle.

Vědecký tým z University of Wisconsin použil výtažek z granátového jablka, které obsahuje několik složek zvaných polyfenoly a anthocyanidiny, jež jsou silnými antioxidanty a působí proti změnám vyvolaným chemikáliemi, radiací a sluncem. Tento výtažek vtírali výzkumníci do myších kožíšků. U skupiny myší takto ošetřovaných byl výskyt rakoviny pouze třicetiprocentní oproti kontrolní skupině.

Druhý tým používal resveratrol obsažený v hroznovém vínu. Myšky byly poté vystaveny ultrafialovému záření. Hladina bílkoviny zvané survivin, která je hojná v rakovinných buňkách, ale chybí v normálních dospělých buňkách, byla u ošetřených myší nižší.

Počet přečtení: 3291
Datum: 24. 2. 2008