Slunečnicový chléb kulatý
celozrnná mouka pšeničná jemně mletá 4 š, hladká mouka 1 š, cukr 1 pl, sůl 1 čl
Sypké suroviny smícháme.
voda 1 š, slunečnice loupaná 1 š, voda 1 š, nakynutý kvásek
Předem namočenou slunečnici umixujeme na hladký krém a smícháme s dalšími surovinami. Po přidání dalšího šálku vody a nakynutého kvásku směs promícháme nejdřív lžící a potom prohněteme rukama. Těsto dobře vypracujeme a necháme nakynout.
Po nakynutí znovu prohněteme, rozkrojíme napůl, vytvarujeme 2 kulaté chleby, vrchní stranu vtiskneme do slunečnicových semínek (nasypaných na talíři) a položíme na mírně vymaštěný plech, na kterém necháme chleby nakynout.
Pečeme asi 40–45 minut při 180 °C. Před pečením má těsto asi 960 g, po upečení mají oba chleby asi 860 g.
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.