Slyšela jsem, že když chci zhubnout, nemusím omezovat množství jídla, ale množství kalorií. Připadá mi, že si to navzájem odporuje.
Supermarkety vám nabízejí několik desítek tisíc krásně zabalených, na energii bohatých produktů, ale i řadu časopisů, ve kterých najdete poslední a nejpopulárnější rychlou redukční dietu. Na každém rohu se otevírají nové restaurace rychlého občerstvení jako McDonalds či KFC.
Moderní technologie umožňuje potravinářskému průmyslu vyrábět z laciných, nízkoenergetických, na vlákninu bohatých surovin drahé, nezdravé energetické bomby. S pouhými několika sousty můžete získat tolik energie, kolik by bylo obsaženo v celém jídle, kdyby bylo připraveno z přirozených potravin. Není proto divu, že lidé, kteří se takto stravují, mají hlad a přitom se přejídají.
Jak k tomu došlo? Průmyslovým zpracováním se odstraní například 3,5 kg objemu cukrové řepy ve formě vlákniny a dalších živin a vyrobí se půl kilogramu čistého cukru. Cukr a jiná sladidla přitom dnes představují až jednu pětinu našeho denního příjmu energie.
Moderní technologie umožňují z 10-14 klasů kukuřice získat jednu polévkovou lžíci kukuřičného oleje. Těchto 460 kJ (110 kcal) energie pak můžete zkonzumovat jediným polknutím. Oleje a tuky představují dalších 20 procent našeho denního příjmu energie.
Z obilovin ochuzených o vlákninu a další živiny dokážeme vyrobit alkohol, který představuje dalších devět procent energie, kterou průměrný dospělý v ČR denně zkonzumuje.
Součtem všech zmíněných položek zjistíte, že téměř 50 procent energie pochází z rafinovaných a koncentrovaných potravin, které byly zbaveny důležitých živin a vlákniny. To je zaručený recept, jak přibývat na váze.
Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu.