Smetanová mrkvička s uzeným tempehem
V hrnci s rozpáleným olejem osmahneme cibulku dorůžova. Přidáme tymián, kurkumu a zprudka osmažíme. Vsypeme na půlkolečka nakrájenou mrkev, zalijeme lehce pod povrch mrkve vodou. Přidáme sójovou omáčku a pozvolna dusíme, dokud nezačne mrkev měknout a voda se téměř nevyvaří.
Dosolíme, zalijeme škrobem rozmíchaným v trošce vlažné vody a vaříme do zhoustnutí. Poté odstavíme z plotny, vlijeme sójovou smetanu a vsypeme část nasekané petrželky. Dle potřeby opět dochutíme solí.
Tempeh nakrájíme na plátky a v pánvi na trošce oleje zprudka osmahneme dohněda. Vložíme je na hotovou omáčku na talíři nebo je do omáčky vmícháme. Na talíři posypeme nasekanou petrželkou.
Tip: Do jídla můžeme přidat během varu na kostky nakrájené kyselé okurky. Servírujeme s pečenými brambory nebo jasmínovou rýží. Pokud nechcete omáčku zahušťovat, zapulzujte párkrát v omáčce tyčovým mixérem.
Tento recept je superjednoduchý, zvládne ho i nezkušená hospodyňka. Když jsem tento recept tvořil, myslel jsem také na děti. Těm mrkvička chutná, pokrm příjemně osladí a určitě se po něm ještě chvilku oblizují. Také zde najdete mou oblíbenou kurkumu, která dodá jídlu krásnou barvu.
Ze Zeleninové kuchařky autora Petra Klímy. Vydalo nakladatelství Smart Press.