Sodík v potravě
Vysoká hladina sodíku přispívá k vysokému krevnímu tlaku. Asi 80 % sodíku v naší průměrné stravě pochází z polotovarů. Máme-li snížit svůj příjem sodíku, je potřeba, aby potravinářský průmysl snížil množství sodíku v potravinách, které vyrábí.
Rubrika: Krevní tlak
| Typ článku: Studie
Podle výsledků nové studie je však naneštěstí realitou pravý opak - množství sodíku v hotových potravinách se za posledních deset let zvýšilo o 6 %. Lékařský institut doporučuje denní příjem sodíku pouze 1 500 mg denně (u lidí ve věku 50-70 let 1 300 mg/den a u lidí starších 70 let 1 200 mg/den) a jako maximální horní hranici příjmu uvádí 2 300 mg/den. Průměrný spotřebitel konzumuje dnes v USA asi 3 400 mg sodíku denně. Není divu, že je zde výskyt hypertenze tak vysoký.
Počet přečtení: 6890
Datum: 14. 6. 2006