Sója na paprice
Do kávového mlýnku dáme bazalku a bobkový list a umeleme (umixujeme) na prášek. Na oleji podusíme cibulku a přidáme papriku, dusíme 5 minut. Zasypeme mletou paprikou, zamícháme a ihned zalijeme vodou. Přidáme sóju s trochou nálevu, ochutíme a vaříme dalších 3–5 minut. Do sójového mléka zašleháme mouku (aby nevznikly hrudky) a zahustíme jí jídlo. Za občasného míchání na mírném plameni vaříme asi 5 minut a podle potřeby dochutíme sójovou omáčkou nebo solí. Podáváme s celozrnnými těstovinami, noky nebo knedlíkem.
Oblíbenost omáčkových jídel je známá, méně známá je však s luštěninou (sójou) jako základem. Jídlo má vynikající chuť díky zajímavému složení nedráždivého koření i přídavku čerstvé papriky.
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.