Sója snižuje hladinu inzulínu a cholesterolu u žen diabetiček
Starší ženy s cukrovkou II. typu, které denně užívaly potravinový doplněk obsahující sóju, zaznamenaly snížení hladinu cholesterolu i hladiny inzulínu – takové jsou předběžné výsledky studie vypracované v britské Hull Royal Infirmary. Tím se u těchto žen po menopauze snížilo i riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice.
Je známo, že diabetičky po menopauze mají až čtyřikrát vyšší riziko úmrtí na srdeční onemocnění než jejich zdravé vrstevnice. Po nedávném potrvrzení toho, že rizika hormonální restituční terapie převyšují její prospěšné účinky, se tak ženám po menopauze naskýtá alternativní východisko. Ženy ve studii užívaly denně 30 gramů sójové bílkoviny a 132 mg isoflavonů.
Diabetes Care 2002;25:1709-1714
Počet přečtení: 4806
Datum: 3. 6. 2007