Špaldovo – žitná pizza se zeleninou a olivami
Na povrch: 1 ks červené cibule, 1 ks menší žluté papriky, 100 g žampionů, 1 ks menší cukety, 1 hrst oliv, 200 g drcených rajčat, 1 pl sušených provensálských bylinek, svazek čerstvé bazalky, stroužek česneku, 150 g rostlinného sýra (veganline), mořská sůl, oregano
Do větší mísy vložíme mouku, sůl, tymián a droždí. Pozvolna přiléváme vodu s olejem a vypracujeme vláčné těsto. Do misky dáme rajčata, bylinky, rozetřený česnek, sůl a část nahrubo natrhané bazalky, vše zlehka zamícháme.
Rozehřejeme si troubu oboustranně na 200 stupňů. Těsto tence vyválíme na sílu asi 5 mm a vložíme na plech vyložený pečícím papírem. Povrch těsta potřeme rajčatovou směsí. Na ni klademe na plátky nakrájenou zeleninu v pořadí: cibule, žampiony, cuketu a papriku. Zlehka osolíme a můžeme zakápnout olejem.
Pečeme nejdříve zprudka asi 12 minut, potom vyjmeme z trouby, posypeme olivami, oreganem a nahrubo nastrouhaným sýrem. Teplotu v troubě snížíme na 170° a opět pečeme asi 7-10 minut, dokud nezačnou okraje zlatovět.
Posypeme lístky bazalky, podáváme s přídavkem panenského oleje.
Dobrou chuť přeje Petr Klíma, viz: http://greenwayfood.blogspot.cz/