Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Španělská čočková polévka s pečenou paprikou

120 g neloupané červené čočky (hodí se i tmavozelená francouzská), 2 dlouhé španělské červené papriky, řepkový olej, 1 lžička sušeného rozmarýnu, 2 stroužky česneku, 2 červené cibule, 2 lžíce uzené mleté papriky, 1 středně velká brambora, 1 lžička zeleninového bujonu, 1 lžička mořské soli, 2 lžíce hustého rajčatového protlaku (nikoli omáčky), hrst čerstvého oregana nebo petrželky
Rubrika: Polévky
|
Typ článku: Recepty

Troubu předehřejeme na 170oC. Papriky nakrájíme na větší kusy, zakápneme olejem, poprášíme rozmarýnem, osolíme a pečeme asi 20 minut, dokud papriky nezačnou hnědnout. Dle potřeby několikrát promícháme. Ke konci pečení přidáme nahrubo nasekaný česnek, promícháme a ještě chvíli pečeme.

Čočku, namočenou předem na 4 hodiny, propláchneme a vaříme v čerstvé vodě, dokud čočka nezačne měknout. Poté přikryjeme pokličkou a necháme stranou dojít.

Na oleji v hrnci osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli, zasypeme uzenou paprikou a ještě krátce restujeme. Zalijeme 1 l vody, přidáme bujon, na kostky nakrájenou bramboru a sůl. Přivedeme k varu a zvolna vaříme, dokud nezačnou brambory měknout. Poté přidáme scezenou čočku, rajčatový protlak, upečenou papriku s česnekem a vše ještě krátce povaříme. (Polévka by se měla protlakem lehce zahustit, a proto už polévku nedohušťujeme.)

Nakonec dochutíme solí a vmícháme nasekané lístky oregana nebo petrželky.

Tip: Servírujeme s opečenou bagetou. Do polévky můžeme také přidat olivy nebo kapary, dle chuti lze přidat i jednu lžíci pikantní mleté papriky. Chcete-li mít polévku naprostou dokonalou, přidejte před upečením k paprice ještě na kostky nakrájenou rostlinnou uzeninu.

Recept pochází z Luštěninové kuchařky Petra Klímy. Knihu vydalo nakladatelství SmartPress.

Počet přečtení: 526
Datum: 19. 8. 2022