Španělská čočková polévka s pečenou paprikou
Troubu předehřejeme na 170oC. Papriky nakrájíme na větší kusy, zakápneme olejem, poprášíme rozmarýnem, osolíme a pečeme asi 20 minut, dokud papriky nezačnou hnědnout. Dle potřeby několikrát promícháme. Ke konci pečení přidáme nahrubo nasekaný česnek, promícháme a ještě chvíli pečeme.
Čočku, namočenou předem na 4 hodiny, propláchneme a vaříme v čerstvé vodě, dokud čočka nezačne měknout. Poté přikryjeme pokličkou a necháme stranou dojít.
Na oleji v hrnci osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli, zasypeme uzenou paprikou a ještě krátce restujeme. Zalijeme 1 l vody, přidáme bujon, na kostky nakrájenou bramboru a sůl. Přivedeme k varu a zvolna vaříme, dokud nezačnou brambory měknout. Poté přidáme scezenou čočku, rajčatový protlak, upečenou papriku s česnekem a vše ještě krátce povaříme. (Polévka by se měla protlakem lehce zahustit, a proto už polévku nedohušťujeme.)
Nakonec dochutíme solí a vmícháme nasekané lístky oregana nebo petrželky.
Tip: Servírujeme s opečenou bagetou. Do polévky můžeme také přidat olivy nebo kapary, dle chuti lze přidat i jednu lžíci pikantní mleté papriky. Chcete-li mít polévku naprostou dokonalou, přidejte před upečením k paprice ještě na kostky nakrájenou rostlinnou uzeninu.
Recept pochází z Luštěninové kuchařky Petra Klímy. Knihu vydalo nakladatelství SmartPress.