Strava bohatá na celozrnné obiloviny se nemá ráda s cukrovkou
Studie na více než 4 300 dospělých ukázala, že ti z nich, kteří měli největší příjem celozrnných obilovin, jako je např. rýže natural, ovesné vločky či ječné kroupy, se mohli těšit z faktu, že jejich riziko cukrovky II. typu bylo o 35 procent nižší než u lidí s nejnižším příjmem celozrnných obilovin.
V pozadí zřejmě stál v první řadě vysoký obsah vlákniny; ukázalo se totiž, že ti, kteří měli nejvyšší příjem vlákniny, měli během deseti let trvání této finské studie o 61 procent nižší riziko vzniku cukrovky než lidé s nejnižším příjmem vlákniny.
Vědci sledovali muže i ženy ve věkové skupině od 40 do 69 let. Za dobu trvání studie onemocnělo cukrovkou 156 účastníků studie.
American Journal of Clinical Nutrition 2003;77:622-629
Počet přečtení: 5651
Datum: 15. 11. 2006