Strava s nízkým obsahem živočišných bílkovin zlepšuje hladinu glukózy u diabetik
Dostalo se jim doporučení, aby snížili příjem živočišných bílkovin ze dvou nebo tří porcí denně na jednou za dva dny – a to po dobu půl roku. Měli přitom nahradit živočišné bílkoviny stejným množstvím rostlinné bílkoviny. Kalorický objem stravy zůstal stejný, cukr byl zcela vyloučen.
U 31 pacientů, kteří se diety přidrželi, došlo ke snížení HbA1c o 30 %, z 10 asi na 7. Celkový cholesterol se snížil o 32 %, triglyceridy o 60 %, LDL cholesterol o 35 %. Hladina HDL („hodného“) cholesterolu se naopak zvýšila o 10 %. Tři pacienti mohli snížit dávky inzulínu o 50 %, dva pacienti inzulín zcela vysadili, čtyři pacienti přestali užívat orální hypoglykemika a šest pacientů mohlo vysadit jeden nebo dva léky na snižování hladiny cholesterolu. „Tyto výsledky nás příliš nepřekvapily,“ uvedl vedoucí studie, dr. Greg Arsenik. „Víme totiž, že živočišné bílkoviny obsahují takové aminokyseliny, které stimulují vylučování inzulínu slinivkou.“ Podle tohoto lékaře může uvedená dieta představovat i cestu k prevenci cukrovky.
Westport Newsroom 203 319 2700