Střevní mikrobiom zprostředkovává hypertenzi
V pokusech na myších vědci zjistili, že podávání stravy s velkým obsahem soli zapříčiňuje zničení kmene Lactobacillus ve střevě, což vede ke zvýšení hladiny jednoho lymfocytu, a to má za následek zvýšení krevního tlaku (a také rizika onemocnění cukrovkou a aterosklerózou).
Rubrika: Krevní tlak
| Typ článku: Studie
Tyto změny se vědcům podařilo zvrátit doplňováním jídelníčku myší bakteriemi Lactobacillus. Malá studie na lidech citlivých na obsah soli v potravě dospěla k podobným výsledkům.
Zdá se tedy, že pečlivé hlídání si obsahu soli v potravě, a to zejména v případě, že je člověk na sůl citlivý, může i touto cestou přispět ke snížení krevního tlaku.
Počet přečtení: 1701
Datum: 9. 7. 2019