Studie dává do souvislosti konzumaci sladkosti a riziko porodních defektů
Mezi takové potraviny, známé jako potraviny s vysokým glykemickým indexem, typicky patří např. bílé pečivo a další rafinované obiloviny nebo sladké limonády.
Podle vědců mezi negativní následky, které byly ve studii pozorovány zejména u obézních žen, patří také poruchy nervového kanálu. Jedním z nich je zadní rozštěp páteře. Je známá souvislost mezi tímto defektem a nedostatečným zásobením kyselinou listovou v prvních týdnech těhotenství.
Ženy, které konzumovaly nejvíce potravin s vysokým glykemickým indexem, měly čtyřnásobné riziko narození dítěte s vrozeným defektem v porovnání s obézními ženami, které nicméně jedly nejméně těchto potravin. Mezi doporučované potraviny s nízkým glykemickým indexem patří např. celozrnné obiloviny, luštěniny, ovoce či zelenina.
American Journal of Clinical Nutrition, November 1, 2003