Světový den diabetu
Nejlepší je strava založená na rostlinných potravinách, neobsahující cholesterol. Vzdejte se masa, mléka, vajec a dalších živočišných výrobků. Konzumujte hodně celozrnných obilovin a málo rafinovaných potravin.
Ideální jídelníček by měl obsahovat okolo 50 gramů vlákniny denně. Díky vláknině (navzdory jejímu nulovému obsahu kalorií) se budete cítit nasyceni. Navíc udržuje nízkou hladinu krevního cukru a cholesterolu.
Při stravě založené na rostlinných potravinách budete mít více argininu (prospěšná aminokyselina). Vyloučením živočišných produktů snížíte množství nezdravých nasycených tuků na 3-4 % přijatých kalorií. Nejezte hydrogenované tuky, které se nacházejí v mnoha zákuscích, sladkostech nebo rafinovaných potravinách. Jezte potraviny s nízkým glykemickým indexem.
Existují přesvědčivé důkazy (Harvard School of Public Health), že strava s vysokým obsahem celozrnných obilovin a vlákniny a nízkým glykemickým indexem je spojena s nízkým výskytem cukrovky. Klíčem je střídmost. Diabetik by měl sníst najednou pouze 45-60 gramů sacharidů během jednoho jídla (při celkovém příjmu 1500-200 kcal denně). Pochutnávejte si na komplexních sacharidech, které jsou pro vás nejlepší – luštěninách, ořechách, ovesných vločkách, celozrnném chlebu a těstovinách, sóje a rýži natural.
Vědecký výzkum opakovaně ukazuje, že konzumace luštěniny snižuje hladinu glukózy v krvi, diabetik by je proto měl jíst každý den. Nejsnadněji se uvaří doměkka v tzv. pomalém hrnci nebo „papiňáku“, je ovšem třeba je předem na osm hodin namočit a vodu slít. Jsou výborné do polévek, do omáček, jako hlavní chod či do salátu.
Pravidelná konzumace ořechů (pět porcí týdně) snížila u diabetiček riziko kardiovaskulárního onemocnění o 44 %. Současně se zlepšil jejich lipidový profil. Lněné semínko je bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Dobré zásobení omega-3 a také omega-6 pomáhá při prevenci cukrovky a potlačuje sklon k zánětům (což je jeden z hlavních cílů při cukrovce). Zlepšuje se citlivost na inzulín. Užívání olivového oleje pomáhá redukovat rizika kardiovaskulárních onemocnění – zlepšuje se lipidový profil a endoteliální funkce, snižuje krevní tlak, předchází se tvorbě krevních sraženin a zánětlivosti.
Nejlepšími druhy ovoce pro diabetika jsou lesní plody a citrusy. Ze zeleniny se doporučuje zeména hojná konzumace tmavě zelené listové zeleniny, rajčat, okurek a paprik. Lepší než brambory jsou tzv. sladké brambory (i u nás k dostání).
Při nakupování se vyhýbejte oddělení produktů pro diabetiky, které často obsahuje výrobky z rafinované bílé mouky, bílý chléb a bílou rýži, rafinované cereální směsi na snídani, sladké nápoje, maso, sýr a kávu.
Helen Berlin, Journal of Health & Healing