Těhotné a kojící ženy by si měly dát pozor na pomfrity a bramborové lupínky
Podle výsledků studie vypracované německými vědci by měly těhotné ženy přísně omezit anebo vyloučit konzumaci pomfritů, bramborových lupínků a dalších podobných potravin, které obsahují látku zvanou akrylamid, jež způsobuje rakovinu.
Rubrika: Zdraví ženy
| Typ článku: Studie
Lidský plod a novorozeně jsou totiž zvláště citliví na potenciálně škodlivé účinky akrylamidu. Akrylamidu se poprvé dostalo široké pozornosti v roce 2002, kdy švédští výzkumníci publikovali, že nalezli tuto karcinogenní látku ve smažených a dokonce i pečených potravinách, jako jsou třeba pomfrity nebo bramborové lupínky. Pozdější studie jejich poznatky, které byly zprvu přijímány s určitou skepsí, jen potvrdily.
Podle profesora Fritze Soergela z Institutu pro biomedicínský a farmaceutický výzkum v Norimberku se akrylamidy vytvářejí zejména za vyšších teplot přesahujících 180 stupňů Celsia. Placentou či mateřským mlékem mohou snadno vstupovat do těla dítěte.
Počet přečtení: 3690
Datum: 10. 5. 2007