Thajská zeleninová polévka s bílým tempehem
V hrnci s nepřilnavým dnem rozehřejeme olej, přidáme tempeh nakrájený na malé kostičky a restujeme do růžova. Ke konci přidáme nastrouhaný česnek, kari pastu a ještě chvíli restujeme.
Zalijeme 1 l vody a kokosovým mlékem a přidáme na nudličky nakrájenou papriku a mrkev. Přivedeme k varu a pozvolna vaříme asi 7 minut. Vsypeme na poloviny nalámané rýžové nudle a povaříme další 3 minuty.
Dochutíme sójovou omáčkou a limetkovou šťávou, přidáme hrášek a necháme 10 minut pod pokličkou dojít. Před podáváním do polévky přidáme nasekaný koriandr a jarní cibulku a můžeme servírovat. Na talíři opět ozdobíme bylinkami a posypeme sezamem.
Tip: Chcete-li mít polévku hustší, doporučuji rozmíchat v malém množství 2 lžíce škrobu, ke konci vaření je vmíchat do polévky a ještě 2 minuty povařit.
Recept pochází z Luštěninové kuchařky Petra Klímy. Knihu právě vydalo nakladatelství SmartPress.