Tvarohový dort (z tofu) s banánem a ovocnou zálivkou
Všechny sypké suroviny dobře promícháme. Přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Vymastíme formu na dortové korpusy, vysypeme moukou a po celé ploše těsto rovnoměrně roztáhneme. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 15–18 minut.
sladký tvaroh z tofu celá dávka (viz recept)
Na upečený korpus rovnoměrně roztáhneme krém z tofu. Banány nakrájené na kolečka rovnoměrně rozložíme po celé ploše, kolečka vtiskneme do krému tak, aby byla zarovnána s povrchem krému. Zapečeme ve vyhřáté troubě asi 5–8 minut (z důvodu tepelné úpravy tofu a banánů – zvýšená trvanlivost).
kompotová šťáva 3/4 š (nejlepší tmavě červená, ale může být i jiná), voda š, ochutit podle vlastní chuti a potřeby, Gustin kukuřičný škrob 3 pl (nebo maizena ), olej slunečnicový 1 čl
Tekutiny vlijeme do kastrolku, podle potřeby ochutíme a zašleháme škrob. Přivedeme do varu a za téměř stálého míchání vaříme asi 10 minut. Po odstavení vmícháme olej. Směs nalijeme na dort a necháme vychladit na chladném místě. Po zchladnutí krájíme na 8–16 dílů.
Na první pohled i chuť bychom tento dort možná nezařadili do kategorie zdravých moučníků. Když se však podíváme na složení a porovnáme je s jeho vzhledem, zjistíme, že zdravé moučníky (bez živočišných produktů) mohou být na pohled lákavé a chutné. Můžete vyzkoušet i širokou škálu dalších možností změnou ovoce, polevy, barev apod. Tento dort je na řezu (při dodržení surovin) hnědo-krémovo-bordový.
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.