Uzena kroupová polévka
Kroupy den předem namočíme do vlažné vody. (Pokud jste kroupy nestihli předem namočit, nevadí, jen bude potřeba polévku vařit o trochu déle.)
Všechnu zeleninu pečlivě očistíme, oloupeme a nakrájíme na malé kostky. Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme na oleji do růžova. Ke konci přidáme kmín a opět krátce zasmažíme. Zalijeme 1,5 l vody a vsypeme scezené kroupy. Mrkev, celer, brambory a také na kostičky nakrájené tofu vsypeme do polévky. Přidáme bujon a lžičku soli, přivedeme k varu a vaříme pozvolna asi 20 minut, dokud brambory i kroupy nezměknou.
Během vaření můžete přidat dalších asi 200 ml vody – jak se kroupy vaří, polévka bude houstnout (především pokud po uvaření polévka chvíli stojí, má tendenci zhoustnout hodně, i proto je v polévce pouze 60 g krup).
Nakonec přidáme rozetřený česnek se solí a majoránku. A můžeme ještě podle chuti dosolit. Na talíři sypeme nasekanou petrželkou.
Tip: Místo tofu se dá použít i uzený tempeh.
Recepty pocházejí z Obilovinové kuchařky Petra Klímy. Knihu vydalo nakladatelství SmartPress.