Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Uzena kroupová polévka

60 g ječných krup, 1 cibule, 3 lžíce oleje, 3 menší brambory, 1 mrkev, 100 g celeru, 100 g uzeného tofu, 1 kostka zeleninového bujonu, mořská sůl, 1 lžička drceného kmínu, 3 malé bobkové listy, 3 kuličky nového koření, 2 stroužky česneku, majoránka, petrželka
Rubrika: Polévky
|
Typ článku: Recepty

Kroupy den předem namočíme do vlažné vody. (Pokud jste kroupy nestihli předem namočit, nevadí, jen bude potřeba polévku vařit o trochu déle.)

Všechnu zeleninu pečlivě očistíme, oloupeme a nakrájíme na malé kostky. Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme na oleji do růžova. Ke konci přidáme kmín a opět krátce zasmažíme. Zalijeme 1,5 l vody a vsypeme scezené kroupy. Mrkev, celer, brambory a také na kostičky nakrájené tofu vsypeme do polévky. Přidáme bujon a lžičku soli, přivedeme k varu a vaříme pozvolna asi 20 minut, dokud brambory i kroupy nezměknou.

Během vaření můžete přidat dalších asi 200 ml vody – jak se kroupy vaří, polévka bude houstnout (především pokud po uvaření polévka chvíli stojí, má tendenci zhoustnout hodně, i proto je v polévce pouze 60 g krup).

Nakonec přidáme rozetřený česnek se solí a majoránku. A můžeme ještě podle chuti dosolit. Na talíři sypeme nasekanou petrželkou.

Tip: Místo tofu se dá použít i uzený tempeh.

Recepty pocházejí z Obilovinové kuchařky Petra Klímy. Knihu vydalo nakladatelství SmartPress.

Počet přečtení: 937
Datum: 24. 4. 2025