Vařený zeleninový vývar
4 malé mrkve, nakrájené na středně velké kostičky, 3 celerové řapíky, nakrájené na středně velké kostičky, 2 velké cibule nebo 2 střední pórky, rozpůlené, 1 bobkový list, svazeček směsi bylinek, třeba petrželka, tymián a rozmarýn, 2 lžičky černého pepře, 2 litry vody
Do velkého hrnce dejte mrkev, řapíkatý celer a cibuli
spolu s bobkovým listem, bylinkami a celým pepřem. Zalijte vodou. Voda by měla
zeleninu přesahovat o 5-8 cm.
Přiveďte k velmi mírnému varu a vařte 40-50 minut, občas seberte pěnu, která se tvoří na povrchu. Hotový vývar by měl mít bohatou a plnou chuť – snažte se zeleninu nepřevařit, jinak bude vývar působit fádně a vyčpěle.
Vývar přeceďte a hned použijte nebo uložte v dobře uzavřené nádobě až na 1 týden do chladničky, popřípadě na 1-2 měsíce zamrazte.
Z kuchařky Amber Lockeové Domácí polévkárna. Vydalo nakladatelství Slovart
Počet přečtení: 1700
Datum: 13. 2. 2025