Vědci přijímají fakt, že maso je příčinou rakoviny tlustého střeva
Dr. Larsson vypracoval meta-analýzu výsledků 29 různých vědeckých studií, které zkoumaly souvislost mezi konzumací tmavého masa a rizikem rakoviny tlustého střeva.
Výsledky těchto studií vzaté dohromady ukázaly, že riziko rakoviny tlustého střeva se zvyšuje o 28 procent při přídavku každých 120 gramů masa denně.
Dr. Willet z Harvardské univerzity píše o tom, že každých 25 gramů uzeniny denně navíc zvýší riziko rakoviny tlustého střeva o 49 %. Předpokládá se, že faktory, které stojí v pozadí, zahrnují nitrózové (nitroso) složky, hemové železo nalézající se v krvi v mase, karcinogeny produkované při tepelné úpravě masa, mikroby žijící v tlustém střevě i další méně prozkoumané mechanismy.
Skutečnost, že maso je příčinou rakoviny tlustého střeva, je dnes vědci obecně přijímána.
Z časopisu Journal of Health and Healing
Počet přečtení: 3660
Datum: 3. 7. 2014