Veganská strava pomáhá při cukrovce
Téměř 95% veškerých diabetiků má cukrovku II. typu, ke které dochází, když se tělo postupně stává méně citlivým na inzulín, což vede k potenciálně nebezpečným výkyvům hladiny krevního cukru. Ve studii porovnávali vědci výsledky sedmi pacientů, kteří po dobu dvanácti týdnů konzumovali stravu s nízkým obsahem tuku založenou pouze na potravinách rostlinného původu, se čtyřmi dalšími diabetiky, kteří dodržovali benevolentnější nízkotučnou stravu.
U skupiny na nízkotučné veganské stravě došlo k poklesu krevního cukru na lačno o 28%, u druhé skupiny o 12%. Veganská skupina ztratila na váze 7,2 kg, druhá skupina 3,8 kg. Tři pacienti z veganské skupiny snížili dávkování léků, jeden mohl léky dokonce zcela vysadit. Naproti tomu v kontrolní skupině nebyl žádný pacient, který by mohl snížit dávkování léků.
Preventive Medicine 1999;29:97-91