Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Vitamín A způsobuje oslabení kostí

Ve studii zveřejněné v časopise Annuals of Internal Medicine bylo zjištěno, že vitamín A, známý jako retinol, zvyšuje riziko zlomeniny krčku, která je důsledkem osteoporózy (Ann Intern Med 129:770, 1998).
Rubrika: Osteoporóza
|
Typ článku: Články

Lidé žijící v severní Evropě konzumují v průměru šestkrát více retinolu než lidé žijící v jižní Evropě - a mají sedmkrát vyšší výskyt zlomenin krčku. Studie na zvířatech ukázaly, že vysoký příjem retinolu zvyšuje ztráty kosti, křehkost kostí a riziko spontánních zlomenin. S každým dalším gramem denního příjmu vitamínu A se zvyšuje riziko zlomeniny krčku o 67%.

Odkud vlastně retinol získáváme? Jedná se o formu vitamínu A, která se nachází v mnoha vitamínových doplňcích, tuku z tresčích jater, obohaceném mléku a dalších mléčných výrobcích. Protože zvířata vytvářejí retinol z rostlinných prekurzorů (předchůdců) vitamínu A, známých jako beta karoten, neobohacené mléčné výrobky, maso i ryby (zvláště játra) rovněž obsahují významná množství tohoto potenciálně toxického vitamínu. Margaríny jsou běžně o vitamín A obohacovány.

Předchozí studie vypracovaná těmi samými autory zjistila, že čím více vápníku lidé konzumovali, tím vyšší byl u nich výskyt zlomenin krčku (Int J Epidemiol 24:771, 1994). Spojovacím článkem může být retinol v mléčných výrobcích. To může mít na svědomí vysoký výskyt zlomenin krčku v USA, Norsku a Švédsku.

Rostlinný prekurzor vitamínu A, beta karoten, není nikdy toxický, a to ani když je konzumován ve velkých množstvích. Naproti tomu retinol může způsobit porodní defekty, poškození kostí a další vážné změny.

Živočišná bílkovina je hlavním faktorem, který přispívá k osteoporóze. Ty populace, které konzumují velká množství vitamínu A, současně konzumují velká množství živočišných bílkovin. Po celém světě platí, že čím je kde větší konzumace živočišných bílkovin, tím více zlomenin krčku. V protikladu k reklamě mlékárenského průmyslu platí, že čím více v určité zemi lidé konzumují vápníku, tím více se zde vyskytuje zlomenin krčku.

To nejmenší, co je možno na základě těchto pozorování vyvodit, je, že příjem vápníku, a to zvláště z mléčných výrobků, nechrání před dietními faktory, které ve skutečnosti způsobují osteoporózu, jako jsou živočišné bílkoviny a retinol.

Počet přečtení: 3921
Datum: 21. 7. 2011