Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Vločková květáková polévka

Polévky s obsahem lepku nedělám moc často. Do restaurace totiž chodí hodně lidí, kteří lepek nesnesou, takže polévky, které ho obsahují, na menu nezařazujeme. Naše polévky bývají často zahuštěné uvařenými bramborami. V tomto receptu polévku zahušťují špaldové vločky, které jsou v ní orestované a potom rozmixované.
Rubrika: Polévky
|
Typ článku: Recepty

90 g špaldových vloček, 2 menší cibule, 350 g květáku, 2 mladé mrkvičky, 1 lžička sypkého zeleninového bujonu, 1 lžička soli, 1 lžička drceného kmínu, 2 stroužky česneku, špetka mletého pepře, 1 lžíce majoránky, pažitka nebo jarní cibulka na posyp

Vločky vsypeme na pánev a nasucho restujeme asi 7 minut, než začnou hnědnout. Cibuli osmahneme na oleji do růžova. Zalijeme 1 l vody, vsypeme 70 g vloček, přidáme 200 g květáku, bujon, kmín, osolíme a pozvolna vaříme, dokud květák nezměkne. Poté polévku opepříme, přidáme utřený česnek a rozmixujeme.

Do malého kastrůlku vložíme zbytek květáku nakrájeného na malé růžičky, mrkev na kolečka a zalijeme trochou vody, aby byla zelenina ponořená. Osolíme a krátce povaříme do změknutí asi 7 minut.

Zeleninu vlijeme i s vývarem do hotové polévky. Zasypeme majoránkou, přisypeme zbytek celých vloček a dle potřeby ochutíme solí. (Trochu opražených vloček si můžeme nechat na posypání.)

Polévku v misce posypeme najemno nakrájenou pažitkou nebo jarní cibulkou.

Tip: Polévku můžete zjemnit rostlinnou smetanou. V sezoně můžete k zelenině také přidat hrst mladého hrášku.

Recepty pocházejí z Obilovinové kuchařky Petra Klímy. Knihu vydalo nakladatelství SmartPress

Počet přečtení: 104
Datum: 20. 11. 2025