Vločková květáková polévka
90 g špaldových vloček, 2 menší cibule, 350 g květáku, 2 mladé mrkvičky, 1 lžička sypkého zeleninového bujonu, 1 lžička soli, 1 lžička drceného kmínu, 2 stroužky česneku, špetka mletého pepře, 1 lžíce majoránky, pažitka nebo jarní cibulka na posyp
Vločky vsypeme na pánev a nasucho restujeme asi 7 minut, než začnou hnědnout. Cibuli osmahneme na oleji do růžova. Zalijeme 1 l vody, vsypeme 70 g vloček, přidáme 200 g květáku, bujon, kmín, osolíme a pozvolna vaříme, dokud květák nezměkne. Poté polévku opepříme, přidáme utřený česnek a rozmixujeme.
Do malého kastrůlku vložíme zbytek květáku nakrájeného na malé růžičky, mrkev na kolečka a zalijeme trochou vody, aby byla zelenina ponořená. Osolíme a krátce povaříme do změknutí asi 7 minut.
Zeleninu vlijeme i s vývarem do hotové polévky. Zasypeme majoránkou, přisypeme zbytek celých vloček a dle potřeby ochutíme solí. (Trochu opražených vloček si můžeme nechat na posypání.)
Polévku v misce posypeme najemno nakrájenou pažitkou nebo jarní cibulkou.
Tip: Polévku můžete zjemnit rostlinnou smetanou. V sezoně můžete k zelenině také přidat hrst mladého hrášku.
Recepty pocházejí z Obilovinové kuchařky Petra Klímy. Knihu vydalo nakladatelství SmartPress