Výroba tofu
Sójové boby namočíme na 8-10 hodin do studené vody. Dáme je do lednice, v teplé místnosti by mohly zkvasit. Pak vodu vylijeme, přidáme čistou vodu a sóju rozmixujeme na kaši. Tu rozředíme na hustotu mléka (3 šl vody na 1 šl sóji) a za stálého míchání vaříme na mírném plameni 15-20 minut. Odstraňujeme vzniklou pěnu.
Potom sójové mléko scedíme přes plátno. Tím získáme čisté sójové mléko a sójovou okaru. Ta se hodí do pomazánek, karbanátků, náplní buchet či kaší.
Do teplého mléka opatrně přidáme srážedlo – ocet, citrónovou šťávu nebo sůl nigari. Necháme srážet asi 2 hodiny, potom sraženinu přecedíme přes bavlněné plátno a necháme odkapat syrovátku. Pak plátno pevně svážeme do uzlíku a zatížíme. Po vykapání syrovátky získáme tofu.
Necháme-li ho dlouho zatížený, získáme tvrdé tofu.
Dobrou chuť přeje Kateřina Kukosová