Vysoký krevní tlak
V této zemi se předepisuje proti hypertenzi více léků než na jakoukoliv jinou nemoc. Vysoký krevní tlak je dnes tak běžným onemocněním, že podobně jako u srdečního infarktu, ji bereme jako nevyhnutelnou cenu, kterou musíme platit za to, že jsme zestárli.
Lékaři předpisují tak mnoho léků proti hypertenzi proto, že vědí, jak nebezpečným může toto onemocnění být. Máte-li vysoký krevní tlak v porovnání s osobou vašeho věku, která má normální krevní tlak, máte:
Dvojnásobné riziko úmrtí v průběhu příštího roku
Trojnásobné riziko úmrtí na srdeční záchvat
Čtyřnásobné riziko úmrtí na selhání srdce
Sedminásobné riziko mozkové mrtvice
Studie lidí, jejichž krevní tlak zůstává během života stejný, však ukázaly, že tito lidé mají některé společné charakteristiky. Jejich strava obsahuje málo tuku, cholesterolu a soli, a hodně vlákniny. Jedí celozrnné obiloviny, čerstvou zeleninu a ovoce a jejich příjem rafinovaných potravin je minimální. Množství tělesného tuku je u nich nízké a jsou fyzicky aktivní.
V zemích, kde je příjem soli, tuků a cholesterolu nízký, je hypertenze neznámou nemocí. V mnoha případech mívají osmdesátníci stejné hodnoty krevního tlaku jako dospívající. Jedná se o ty samé země, ve kterých je i nízký výskyt mozkové mrtvice a srdečního infarktu.
Není to důsledek nějakého genetického zvýhodnění. Když se lidé z těchto zemí přestěhují do jiných zemí a přejdou na stravu s vysokým obsahem nasyceného tuku, cholesterolu a soli, jejich krevní tlak vystřelí do jedné úrovně s naším.
Sůl zvyšuje krevní tlak tím, že stahuje vodu do krve, tím se zvyšuje tlak na stěny cév. Sůl však není jedinou příčinou vysokého krevního tlaku. Pokud částečně ucpete konec hadice palcem a tak zvýšíte odpor, proti kterému voda proudí, bude tryskat pod větším tlakem. To je podobné tomu, k čemu dochází v našem krevním řečišti, trpíme-li aterosklerózou. Usazeniny, které ucpávají naše cévy, zužují průtočný profil a tak zvyšují odpor, proti kterému proudí naše krev, výsledkem je zvýšení krevního tlaku.
Vysoký krevní tlak představuje oznámení, že oběhový systém není v pořádku. Když je tlak velmi vysoký, mělo by toto hlášení bráno jako skutečný požární poplach, vyzývající k okamžitému věnování pozornosti vážným problémům v kardiovaskulárním systému.
Je smutné, že běžnou odpovědí medicíny je až příliš často jednoduše předepsat léky a tak poplach umlčet a nezabývat se vůbec problémem, na který se poplach pokouší přitáhnout naší pozornost. Snížení krevního tlaku bez toho, že bychom udělali něco pro zlepšení stavu kardiovaskulárního systému, je jako vypnutí požárního hlásiče a odchod zpět do postele, bez toho, že bychom napravili to, co poplach v první řadě vyvolalo.
Tyto léky mají navíc velmi nepříjemné vedlejší účinky. Betablokátory (propanol, metoprolol, nadolol, atenolol atd.) často způsobují, že se pacienti cítí unavení a neklidní. Diuretika (hydrochlorothiazide, další thiazidy, chlorghalidon, furosemid, spironolacton atd.) zvyšují hladinu krevního cholesterolu a zdvojnásobují riziko úmrtí na srdeční záchvat. A dilatátory krevních cév (apresolin, hydralizin atd.) mají široké rozpětí běžných a nepříjemných vedlejších účinků, nejběžněji způsobují u mužů impotenci. Krevní cévy jsou do té míry roztažené, že přítok krve prostě nedokáže naplnit penis krví a způsobit tak erekci. Ženy, které užívají dilatátory krevních cév, zakoušejí snížení nebo úplné vymizení zájmu o sex.
Tyto léky hrají určitou roli při léčení vysokého krevního tlaku, protože skutečně dokáží snížit krevní tlak, což může zachránit pacientovi život. Nebylo by ale daleko lepší službou ukázat pacientům, že změnou stravy mohou dosáhnout stejných výsledků bez všech těch nepříjemných vedlejších účinků? Pak by bylo možno tyto léky užívat s rozvahou v přechodové fázi, jako dočasný most ke zdravějšímu životu.
A není to těžké poznat, jak by měla vypadat správná strava, protože ten samý jídelníček, který zvedá hladinu krevního cholesterolu současně zvedá hladinu krevního tlaku. Ve skutečnosti je vysoký krevní tlak téměř vždy doprovázen vysokou hladinou cholesterolu v krvi.
Možná si připomenete, že mlékárenský průmysl vítal zprávu o tom, že nasycený tuk a cholesterol napomáhají srdečnímu onemocnění ne zrovna s pokorným respektem pro pravdu. Podobná byla jejich odpověď i na zprávu o vysokém krevním tlaku, a to ze stejného důvodu: jejich výrobky hrají i zde značnou roli, tentokrát dvojím způsobem. Sýr je jednou z potravin s nejvyšším obsahem soli a mlékárenský průmysl je v této zemi druhým největším prodejcem nasycených tuků, který se sklání pouze před masným průmyslem.
Ale jak již víte, mlékárenský průmysl nemá žádné problémy s tím nebrat si žádné servítky při manipulování s pravdou, je-li to v zájmu obrany jejich výrobků. V tomto duchu vydává National Dairy Council prohlášení, která uvádějí, že pití mléka a jedení sýrů snižuje krevní tlak a že konzumace sýrů krevní tlak nezvyšuje.
Nezávislí vědci žasnou nad takovou smělostí. Souvislost mezi potravinami s vysokým obsahem nasyceného tuku a cholesterolu, jako jsou např. mléčné výrobky, a vysokým krevním tlakem byla zjištěna a zdokumentována doslova ve stovkách pečlivě provedených vědeckých studií.
Dairy Council vyhlašuje, že zvýšený příjem vápníku z mléčných produktů snižuje krevní tlak, pravdou však je, že toto snížení je v nejlepším případě minimální, a je-li dosaženo prostřednictvím mléčných výrobků, jakýkoliv takový dočasný prospěch je více než převážen zvýšeným rozvojem aterosklerózy.
Jejich prohlášen, že konzumace soli nezvyšuje krevní tlak je významným svědectvím o nedostatku respektu vůči pravdě i vůči zájmům veřejného zdraví.
Pacienti s hypertenzí mohou zakusit téměř okamžitou úlevu od některých problémů z vysokého krevního tlaku, když přestanou konzumovat nasycené tuky a cholesterol. Nasycené tuky způsobují, že elementy krevní srážlivosti, kterým se říká krevní destičky, se na sebe lepí a vytvářejí shluky, které zpomalují proudění krve. Toto shlukování má za následek ostrý vzestup krevního tlaku během pár hodin po konzumaci jídla obsahujícího hodně nasyceného tuku a má na svědomí řadu srdečních záchvatů, ke kterým dochází v hodinách následujících po zkonzumování tučného jídla.
Mnoho studií porovnávalo hodnoty krevního tlaku u lidí s různými jídelníčky. Dokonce i poté, co byla data upravena a sůl byla ze vztahu jako proměnná vyloučena, objevoval se stále znovu následující vzorek:
Hladina krevního tlaku (od nejvyššího k nejnižšímu):
1. Jedlíci masa
2. Lakto-ovo-vegetariáni
3. Čistí vegetariáni
Jedna studie, publikovaná v American Journal of Epidemiology, zjistila, že hodnoty krevního tlaku u vegetariánů jsou „významně nižší" než hodnoty krevního tlaku zjišťované u konzumentů masa, a to i když byla data upravena pro kompenzování jakékoliv myslitelné výhody, kterou by vegetariáni mohli mít vzhledem k tomu, že mají obecně nižší příjem soli, alkoholu, tabáku, čaje a kávy. Autoři studie přisoudili rozdíl v krevním tlaku: „příjmu živočišných bílkovin a živočišného tuku".
Tato informace nenalézá zrovna snadno svoji cestu do povědomí široké veřejnosti. Masnému a mlékárenskému průmyslu není zrovna po chuti, co bylo zjištěno, a používají své obvyklé podfuky, aby zabránili lidem dozvědět se, jaká je pravda.
Nejedná se však pouze o masný a mlékárenský průmysl. Motivace pro ty, kteří by mohli veřejnost informovat, je malá. Ve společnosti, která se orientuje na léky a na okamžité výsledky s minimálním vynaložením vlastního úsilí, je to stálá bitva s větrnými mlýny. Když přijdete s novým lékem, který snižuje krevní tlak, můžete vydělat miliony dolarů. Když však chcete ukázat lidem, jak mají jíst, aby se jejich krevní tlak nezvyšoval, nadšení opadá.
Miliony lidí právě v tomto okamžiku velice strádají v důsledku vysokého krevního tlaku. Je to zvlášť tragické, protože je to zcela zbytečné.
Z knihy Johna Robbinse „Diet for a New America".