Vyvážený jídelníček chrání před cukrovkou
Výsledky studie vypracovaně vědci z Harvardské univerzity potvrdily, že vyvážená rostlinná strava, bohatá na celozrnné obiloviny, ovoce, zeleninu, luštěniny, ořechy a semena, výrazně snižuje riziko cukrovky 2. typu, a to až o 34 %.
Naopak nevhodné složení vegetariánské stravy, s hojným zastoupením bílé mouky, škrobů a přidaného cukru (včetně slazených nápojů), riziko cukrovky 2. typu o 16 % zvyšuje. Současně se ukázalo, že již i mírné snížení denní konzumace živočišných potravin (ze šesti porcí na čtyři) je spojeno s nižším výskytem diabetu, a to o 20 %.
Studie probíhala dvacet let a zúčastnilo se jí více než 200 tisíc účastníků.
Počet přečtení: 1762
Datum: 10. 8. 2018