Výživový zázrak
Sójové výrobky však nejenom vytváří na našem jídelním lístku obdivuhodně pestré menu, znamenají pro naše zdraví ještě mnohem více. Podívejme se na jeden z dalších přínosů, kterým je obsah bílkovin v sóje.
Sójová bílkovina
pokrývá naše potřeby
Kvalitu bílkoviny určují dva faktory: stravitelnost a obsah esenciálních aminokyselin. Většina výrobků ze sóji vyniká snadnou stravitelností. Např. tofu je stravitelné více než z 92 %; izoláty ze sójových bílkovin asi z 95 % a sójová mouka z 85-90%. Hůře stravitelné jsou jenom pečené či vařené celé sójové boby. To může být ostatně jedním z důvodů, proč jsou v mnohých kulturách, které jsou závislé na sójových bílkovinách, tak oblíbené právě výrobky ze sóji.
I v případě, že vyjdeme z těch nejpřísnějších kritérií při posuzování obsahu bílkovin, resp. esenciálních aminokyselin (podle experta na bílkoviny, dr. Vernona Younga z Massachussetského ústavu technologie), zjistíme, že sójová bílkovina snadno pokryje naše potřeby.
Podle oficiální metody WHO (Světové zdravotnické organizace) na vyhodnocování bílkovin (PDCAAS), která porovnává zastoupení esenciálních aminokyselin v bílkovině s potřebami člověka a koriguje jej stravitelností dané bílkoviny, se dostává sójové bílkovině skóre 1, což je nejvyšší možné ohodnocení, které se rovná ohodnocení, které přísluší živočišným bílkovinám, např. mléčné bílkovině.
Méně metioninu naopak výhodou
Původní podhodnocení kvality sójové bílkoviny vycházelo z pokusů na potkanech - později se však ukázalo, že potřeba aminokyseliny metioninu je u potkanů podstatně vyšší než potřeba této aminokyseliny u člověka. Výzkumy z poslední doby dokonce ukazují, že právě nižší obsah metioninu u sóji může být jedním z faktorů, které stojí v pozadí toho, že sójové boby pomáhají v prevenci rakoviny, a může hrát i určitou úlohu v prevenci osteoporózy a hypertenze.
V obsahu bílkovin stojí tedy sója nad mnohými rostlinnými potravinami a dokonce převyšuje leckteré živočišné potraviny, v našich zemích však nepředstavuje nedostatek bílkovin žádný problém, průměrný Čech zkonzumuje totiž asi dvakrát tolik bílkovin, než potřebuje. A všeho moc škodí.
Všeho moc škodí
Živočišná bílkovina je obvykle doprovázena nasycenými tuky a cholesterolem, výživa s vysokým obsahem živočišných bílkovin se dává do souvislosti s rakovinou, srdečně-cévními chorobami a osteoporózou. Někteří výzkumníci předpokládají, že naše ledviny jsou soustavně přetěžovány nadbytkem bílkovin. A nakonec, všechny (rostlinné) potraviny, kromě čistých tuků, nějakou bílkovinu obsahují, je tedy zbytečné sahat po potravinách živočišných.
Největším dobrodiním sójové bílkoviny je však úloha, kterou by mohla sehrát v rozvojových zemích. Všude tam, kde je nedostatek potravy, by se mohly sójové boby stát levým a snadno dostupným zdrojem kalorií - i plnohodnotných bílkovin. Sója tak představuje nevyčerpatelný potenciál pro hladovějící svět.
Z knihy dr. Marka Messiny, "Zdravo jesť, dlho žiť".