Zahřívání pokrmů na vysokou teplotu souvisí se zánětlivostí
Lidé trpící cukrovkou by mohli snížit svoje riziko srdečního onemocnění, kdyby konzumovali pouze pokrmy připravované za nízkých teplot – anebo v syrovém stavu (jako např. saláty).
Podle studie vypracované na Mount Sinai School of Medicine totiž vaření (pečení, smažení) za vysokých teplot vyvolává tvorbu takových složek (AGE), které v krvi pacientů s cukrovkou stimulují buňky, aby vytvářely bílkoviny, které způsobují v těle záněty. Záněty bývají spojovány se srdečními chorobami u všech pacientů, diabetici jsou však v tomto ohledu zvláště zranitelní.
Většina předchozích studií se zabývala tím, čemu by se cukrovkář měl vyhnout; tato studie zdůrazňuje roli, jakou hraje způsob přípravy pokrmů, uvedla dr. Helen Vlassara, vedoucí studie. Podle jejího názoru potvrzují důležitost výše zmíněných poznatků i pokusy na zvířatech.
Proceedings of the National Academy of Sciences, 2002;10,1073
Počet přečtení: 3110
Datum: 5. 10. 2007