Západní strava je spojena se zvýšeným rizikem cukrovky
Podle výsledků velké americké studie na 42 500 mužích, kteří byli sledováni v letech 1986-1998, strava charakterizovaná množstvím masa, tučných mléčných výrobků a sladkostí podstatně zvyšuje riziko onemocnění cukrovkou II. typu u mužů. Jídelníček obsahující hojnost celozrnných obilovin, ovoce, zeleniny a luštěnin na druhé straně do určité míry před tímto onemocněním chrání.
Vědci z Harvard University ve spolupráci s výzkumníky z nizozemského National Institute for Public Health and the Environment zjistili, že – nezávisle na míře nadváhy či obezity – typická „západní“ strava znamenala zvýšení rizika cukrovky II. typu o 59 %. V kombinaci s nedostatkem pohybu a obezitou pak bylo riziko „výjimečně vysoké“, uvedl dr. Frank B. Hu.
Studie zkoumala zdravotní a stravovací návyky lékařů a dalších pracovníků ve zdravotnictví. Na jejím počátku se pohyboval věk účastníků studie mezi 40 a 75 lety. Mezi riskantní potraviny patřilo zvláště hovězí maso, mleté maso, rafinované obiloviny, pomfrity, sladké nápoje a moučníky.
Annals of Internal Medicine 2002;136:201-209
Počet přečtení: 2923
Datum: 30. 11. 2007