Západní strava zvyšuje riziko cukrovky u indiánů kmene Pima
Studie faktorů životního stylu u Indiánů kmene Pima, známých vysokým výskytem cukrovky II. typu, ukázala, že ti Indiáni, kteří konzumovali typickou americkou stravu, měli skoro třikrát vyšší riziko onemocnění cukrovkou než jejich bratři, kteří jedli tradiční stravu bohatou na obiloviny, dýně, melouny a luštěniny.
Vedoucí studie dr. Williams uvedl, že u Indiánů kmene Pima, kteří žijí v Arizoně, došlo k rychlému přechodu z tradičního životního stylu, charakterizovaného prací na poli a konzumací zdravé stravy, k západnímu způsobu života, pro který je typická nízká úroveň fyzické aktivity a konzumace tučné stravy. Výsledkem byla exploze onemocnění cukrovkou II. typu.
Studie se zúčastnilo 575 Indiánů ve věku od 18 do 74 let.
Diabetes Care 2001;24:811-816
Počet přečtení: 4903
Datum: 1. 11. 2006