Zapékaný květák v bramborové kaší
Očištěné brambory jemně osolíme a uvaříme doměkka, potom z nich uděláme bramborovou kaši za přidání sójového mléka. Do bramborové kaše zamícháme na oleji podušenou cibulku a ovesné vločky. Menší růžičky květáku mírně osolíme a napaříme téměř doměkka (asi 15 minut).
Plech vymažeme olejem, vysypeme ovesnými vločkami a rovnoměrně na něj rozložíme upravenou bramborovou kaši, na kterou ukládáme napařené růžičky květáku. Posypeme na kostičky nakrájenou kapií a pokapeme (přelijeme) ne moc hustou zálivkou. Pečeme asi 20 minut na 170–180 °C. Po upečení posypeme nasekanou petrželovou natí. Podáváme jako hlavní pokrm se zeleninovou oblohou.
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.