Zeleninový vývar
1 středně velká cibule, nakrájená na větší kousky, 1 mrkev, nakrájená asi na centimetrové kousky, 2 stonky celeru, nakrájené na větší kousky, 3 stroužky česneku, rozmačkané, 2 sušené žampiony, ½ šálku čerstvé petržele, nahrubo nakrájené, ½ čl mletého černého pepře, 2 pl bílé miso pasty, saturejkové koření
Ve velkém hrnci ohřejte šálek vody na střední teplotu. Vložte do ní cibuli, mrkev, celer a česnek a 5 minut povařte. Potom přidejte žampiony, petržel a pepř. Přilijte 7 šálků vody a obsah hrnce přiveďte k varu. Pak oheň zmenšete na nízký stupeň a pomalu vařte 1 ½ hodiny. Nechte trochu zchladnout a pak vše přelijte do vysokoobrátkového mixéru a rozmixujte dohladka.
Rozmixovanou polévku vraťte zpátky do hrnce. Naběračkou naberte asi ½ šálku polévky a dejte ji do malé mísy či hrnku. Do toho přidejte miso pastu, dobře rozmíchejte a nalije do polévky v hrnci. Podle chuti přidejte saturejkové koření.
Polévku nechte vychladnout při pokojové teplotě, pak ji rozdělte do nádobek s dobře těsnícími víčky a dejte do chladničky nebo mrazničky. Při správném skladování vydrží v chladničce pět dnů a v mrazáku tři měsíce.
Recept pochází z Kuchařky Jak nezemřít, jejímiž autory jsou Michael Greger, Gene Stone a Robin Robertsonová. Knihu vydalo nakladatelství Noxi.