Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Zelná hnízda

cibule 2 ks, česnek 5 stroužků, petrželka svazku, olej 2 pl, kapie 1 ks, slunečnicová semínka nahrubo umixovaná 100 g, francouzské lahůdkové droždí – 1 š
|
Typ článku: Recepty

Cibuli a česnek nakrájíme, podusíme na oleji, přidáme nahrubo nasekanou petrželku a na kostičky nakrájenou kapii, po chvilce dušení přidáme slunečnici a zasypeme droždím. Chvíli spolu pražíme.

gustin 3 pl, neochucený zeleninový vývar 1 litr, solčanka 2 čl

Zeleninovou směs zasypeme gustinem a po zamíchání zalijeme vlažným zeleninovým vývarem (z jakékoli uvařené zeleniny), rozmícháme a po zavaření vaříme asi 3 minuty. Dochutíme podle potřeby. Omáčka je nestejnorodé konzistence silnější chuti.

bílé zelí 1 hlávka, sůl

Hlávku zelí nakrájíme na kousky klínovitého tvaru, osolíme a zelí podusíme v páře, aby se jednotlivá „hnízda“ nerozpadla. Kousky zelí pak rozložíme na vymaštěný plech (nejširší částí vespod) jeden blízko druhého, nebo se také mohou mírně překrývat. Zalijeme je připravenou omáčkou, mírně plechem zatřeseme, aby se omáčka dostala mezi lupínky zelí, a plech přikryjeme. Ve vyhřáté troubě dusíme asi 25–30 minut. Na talíř klademe jedno „hnízdo“ s adekvátním množstvím omáčky. Podáváme s dušenou rýží nebo bramborami.

Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.

Počet přečtení: 2600
Datum: 18. 9. 2009