Zelná polévka s hráškem
3-4 pol. lžíce oleje, 1 šálek (přibližně 1,8 dl) nakrájené cibule, 4 šálky zelí nakrájeného na kostičky, 1 káv. lžička drceného kmínu, 2 šálky oloupaných a nakrájených brambor, 1 ½ šálku zeleného hrášku, 5 pol. lžic ovesných vloček, 1 káv. lžička mleté sladké papriky, 10 šálků vody, 2 káv. lžičky soli, 2 káv. lžičky Solčanky, 1 pol. lžíce nasekané petrželové natě
Na oleji osmažíme cibulku, přidáme zelí, drcený kmín, krátce osmažíme, zasypeme mletou paprikou, zamícháme a zalijeme vodou. Přidáme brambory, hrášek a ovesné vločky. Vaříme, dokud nejsou brambory měkké; polévku dochutíme a posypeme petrželovou natí.
Varianty: Červená polévka (mrkev a trochu červené řepy, do hotové polévky přidáme na oleji krátce opečená nakrájená rajčata), žlutá polévka (tykev, kukuřice, do hotové polévky přidáme na oleji osmaženou nakrájenou žlutou papriku).
Dobrou chuť přeje Jana Konečná
Počet přečtení: 3023
Datum: 19. 7. 2013