Žitná kedlubnová polévka na kari
Zalijeme 1,3 l vody, přidáme bujon, na nudličky nakrájenou zeleninu a přivedeme k varu. Ztlumíme a pozvolna vaříme asi 20 minut. Odstavíme z plotny, dochutíme solí a necháme pod pokličkou asi 10 minut dojít.
Polévku naservírujeme do misek a posypeme ji čerstvými bylinkami a klíčky.
Tip: V průběhu sezóny můžeme do polévky přidávat i hrášek, fazolky a další druhy zeleniny dle fantazie a chuti.
Žitné celozrnné vločky jsou velice specifickou a nepříliš často využívanou surovinou. Přitom mají, tak jako další vločky, opravdu praktickou zahušťovací úlohu, zejména v polévkách. Já jim v tomto receptu vybral společnost v podobně kedluben, s jemným nádechem exotických vůní. Prostě polévka, co má říz a voní dálkami!
Recepty pocházejí z Obilovinové kuchařky Petra Klímy. Knihu vydalo nakladatelství SmartPress.