Živočišné tuky zvyšují riziko dvou druhů rakoviny
Lidé, kteří mají v oblibě maso, sýry a plnotučné mléčné výrobky, si zvyšují riziko vzniku rakoviny jícnu a žaludku. Výskyt adenocarcinomu jícnu a žaludku během posledních třiceti let podle nového výzkumu na Yale University rychle stoupal.
Celkový příjem tuků i příjem nasycených tuků zdvojnásoboval riziko několika druhů rakoviny jícnu. Lidé s vysokým příjmem cholesterolu, živočišné bílkoviny a vitamínu B-12 (který se nalézá v živočišných potravinách) měli rovněž zvýšené riziko těchto onemocnění.
Mezi živiny, které pomáhaly snižovat riziko těchto rakovin trávicího traktu, patřila vláknina, betakarotén, vitamín C a vitamín B-6, které jsou všechny bohatě zastoupeny v rostlinných potravinách.
Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention
Počet přečtení: 3772
Datum: 10. 4. 2005