Ananas
Poprvé byl vyšlechtěn v 19. století na Havajských ostrovech, které se následně staly jeho hlavním světovým producentem.
Zralý ananas má zanedbatelné množství tuků a proteinů, velký podíl vitamínu C, B1 a B6 a je též dobrým zdrojem kyseliny listové. Z minerálů se v něm nachází mangan, následuje měď, draslík, hořčík a železo. Dále obsahuje nevýživné složky, které ale mají z dietetického a terapeutického hlediska velký význam.
Kyselina citronová a jablečná zvyšují účinek vitaminu C a dodávají ananasu kyselou chuť. Bromelain štěpí proteiny a podporuje trávení stejným způsobem jako žaludeční pepsin.
Ananas je šťavnaté a velmi chutné ovoce, které je bohaté na vitaminy a minerály. Pokud se jí po hlavním jídle, usnadňuje trávení; použije-li se jako předkrm, pomáhá zejména těm, kdo mají oslabený žaludek.
Jeho konzumace se doporučuje například při těchto obtížích: Hypochlorhydrie (nedostatek žaludečních šťáv), která se projevuje pomalým trávením a pocitem plnosti v břiše. Ptóza žaludku (snížení žaludku) způsobená jeho ochablostí a neschopností vyprazdňovat se. V obou případech je třeba jíst čerstvý a zralý ananas, pokud možno nekonzervovaný, a to buď jako předkrm, nebo zákusek.
Ananas či jeho čerstvá šťáva zkonzumovaná před jídlem tvoří vhodný doplněk redukční diety. Má i mírně diuretické účinky (zvyšuje tvorbu moči).
Ananas je velmi bohatý na mangan, stopový prvek, který se aktivně podílí na vytváření mužských i ženských pohlavních buněk. Proto se doporučuje lidem, kteří jsou postiženi neplodností způsobenou nedostatečnou tvorbou zárodečných buněk (spermií u mužů a vajíček u žen).
Je dokázáno, že ananas zabraňuje tvorbě nitrosaminů. Tyto karcinogenní látky vznikají v žaludku během chemické reakce, k níž dochází mezi dusitany a některými proteiny.
Pokud se ananas sklízí kvůli transportu nedozrálý, je velmi kyselý a chudý na výživné látky.
Ananas je nejlépe jíst po hlavním chodu, protože zlepšuje trávení. Dá se ale také konzumovat jako předkrm, jelikož připravuje žaludek na jeho činnost. Ananasovou šťávu se doporučuje pít pomalu, protože je velmi kyselá. Konzervované ananasy si zachovávají většinu vitaminů, minerálů a vlákniny, ale jsou chudší na enzym bromelain. Z toho důvodu konzervovaný ananas stimuluje trávicí procesy méně než čerstvý ananas.
Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.