Antibakteriální mýdla
Všudypřítomnost antibakteriálních složek v mýdlech je, podle dr. Perenceviche z Beth Israel Deaconess Medical Center v Bostonu, „velmi alarmující“. „Během několika minulých let se nahromadilo množství důkazů… že existuje určitý mechanismus resistence na triclosan. Obava plyne z toho, že používání malých množství této látky (v domácnostech), vede k vypěstování baktérií, které jsou na tyto látky - a zřejmě i na antibiotika - resistentní.“
Při zkoumání 295 druhů tekutých mýdel a 733 mýdel v kostce, zjistila výzkumná skupina dr. Perenceviche, že 75% tekutých mýdel a 30% tuhých mýdel obsahuje složky jako je triclosan nebo triclocarban. Při tak mnoha těchto produktech na trhu, poznamenává dr. Perencevich, mohou lidé kupovat „antibakteriální“ výrobky bez toho, že by o tom věděli. Doporučuje proto, aby zákazníci při svém příštím nákupu pečlivě prostudovali seznam složek, které mýdlo obsahuje.
Výzkum ukázal, že akt mytí rukou je nejdůležitějším krokem k odstranění baktérií z rukou; neexistuje přitom žádný vědecký důkaz, že přidávaní složek, jako je triclosan, do mýdel zabrání infekci.