Artritida žen a PFC v kuchyni
Vědci sledovali čtyři tisícovky mužů a žen ve věku od 20 do 84 let a zjistili významnou souvislost mezi expozicí perfluorouhlovodíků (PFC) a výskytem osteoartritidy u žen (ale nikoliv u mužů). Ženy s nejvyšší expozicí měly skoro dvojnásobný výskyt oproti ženám s nejnižší expozicí.
PFC se dnes téměř nelze vyhnout – najdeme je na kuchyňském nádobí, na nádobách na uchovávání potravin či na různých jiných „voděodolných“ komoditách. Kontakt s těmito chemikáliemi umíme ovlivnit jen málo, resp. vůbec. Na druhou stranu – strava a fyzická aktivita poskytují dostatečně silný nástroj ochrany před chronickým zánětem a poškozením kloubů.
Evironmental Health Perspectives
Počet přečtení: 3044
Datum: 14. 3. 2017