Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Bolesti kloubů a artritida mohou souviset s potravinovou alergií

Vepřové maso, mléko a mléčné výrobky (včetně sýrů), kukuřice, pšenice, ryby, whisky, pivo, hlávkový salát, zelené fazolky, čokoláda, vejce i kuřecí maso - např. u těchto potravin (většinou s vysokým obsahem bílkovin) bylo prokázáno, že jejich konzumace souvisí s bolestí kloubů.
Rubrika: Alergie
|
Typ článku: Rady lékaře

Artritické projevy patří mezi pozdní příznaky potravinové alergie, např. reakce na vepřové maso se může dostavit až pět dní po jeho požití.

Mezi další skupinu potravin, které způsobují některé druhy artritidy, patří lilkovité, tedy rajčata, brambory, lilek a papriky. Jedna 91letá paní na vozíčku s artritidou se po čtrnácti dnech bez lilkovitých zbavila bolestí a po dalších dvou týdnech i ztuhlosti - a mohla chodit (bez vozíčku). Podle dr. Childerse přinese naprosté vystříhání se lilkovitých během šesti měsíců značnou úlevu až 50 procent pacientů s artritidou.

Osmatřicetiletá žena s jedenáct let trvajícím onemocněním revmatoidní artritidou se začala cítit lépe (ustoupila ranní ztuhlost) tři týdny poté, co ze stravy vyřadila mléko a mléčné výrobky. Po deseti měsících si dala sýr a příznaky se znovu dostavily. Vrátila se k bezmléčné stravě, je plně pohyblivá a nemusí užívat léky (prednison).

Podle knihy „Food Alergies Made Simple". Autoři: Phylis Austin, dr. Agatha & dr. Calvin Thrash.

Počet přečtení: 10661
Datum: 8. 5. 2011