Boloňské tofu na špagety
Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme najemno nastrouhanou petržel a po chvíli restování najemno nastrouhanou mrkev. Přidáme nakrájená oloupaná rajčata a dusíme. Asi po 5 minutách přidáme shoyou, protlak, podusíme a zalijeme vodou. Ochutíme a dusíme asi 5 minut. Za neustálého zašlehávání zasypeme moukou a necháme vařit 5 minut na slabém ohni. Pak ochutíme utřeným česnekem a přidáme nastrouhané tofu, necháme projít varem a podle vlastní chuti dochutíme. Nakonec přidáme jemně nastrouhané uzené tofu a pokapeme olivovým olejem. Touto směsí přelijeme teplé omaštěné špagety.
Boloňské tofu můžeme použít jako směs na špagety, na dušenou pohanku nebo podávat s celozrnnými těstovinami.
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.