Borůvky
Borůvky obsahují cenná rostlinná barviva, betakarotén, vitamín C, některé z vitamínů B, pektin, třísloviny a ovocné kyseliny. Jejich barvivo regeneruje oční purpur. Proto se doporučují pro zlepšení zraku. Třísloviny působí svíravě a staví. Mají také mírně dezinfekční účinek.
Obsahují přírodní antibakteriální látky, které organismus chrání před žaludečními potížemi a zabraňují šíření baktérií v těle. Borůvky, stejně jako brusinky, nedovolí baktériím přilnout na stěnu močového měchýře a močové trubice. Podporují tak léčbu zánětů močových cest.
V borůvkách se vyskytuje glukonin, který snižuje hladinu cukru v krvi. Sušené borůvky a borůvkové listí slouží jako podpůrné antidiabetikum. Borůvky nebo odvar z jejich listí se doporučuje kloktat při zánětech ústní dutiny.
Borůvky jsou velmi oblíbené hlavně jako náplň do buchet, koláčů, ovocných pohárů, koktejlů, jogurtů a kompotů. Velmi dobře se uskladňují mražením.