Borůvky, diabetikům i pro lepší zrak
Komu otékají nohy, koho trápí křečové žíly, bércové vředy a hemoroidy? Nebo jiná otázka: Kdo často musí běhat do té nejmenší místnosti? Nehlaste se, ale běžte si sehnat borůvky. V tom «běhavém» případě musí být ovšem sušené. Doporučuje je i proslulý astroapatykář Emil Václav Havelka.
Když je nejhůř, tělo vysune radary a řekne si o své. Jinak řečeno – zlepší se intuice. Například když byl můj vnuk po horečce, měl chuť na borůvky a na maliny. A ejhle – jak borůvky, tak maliny obsahují něco jako přírodní aspirin a mají protivirové účinky.
Borůvek není nikdy dost. Dobře chutnají a tělu prospívají. Pa-tří k nejzdravějšímu ovoci. Obsahují pektiny, provitamin A, vitaminy skupiny B, vitamin C. Mají také spoustu potřebných minerálů – vápník, hořčík, fosfor, železo, mangan (ten mimo jiné přispívá k regulaci hladiny krevního cukru).
Borůvky obsahují fytolátky, které prokazatelně snižují hladinu LDL cholesterolu výrazněji než statiny, což jsou «léky», které mají mnoho nežádoucích účinků.
Borůvky mají výraznou barvu. Jako bych vás slyšela: to přece víme! Nejvíc se ozývají asi ti, kdo si na sběr borůvek vzali světlé kalhoty… Jenže já chci zdůraznit, že i barva může být užitečná! Barvivo obsažené v borůvkách se jmenuje anthocyanosid. Ten působí na regeneraci očního purpuru. Extrakt z borůvek se stále častěji používá na léčení očních poruch, zejména u diabetiků. Borůvky ocení zvláště lidé, jejichž oči jsou hodně namáhány – například řidiči z povolání, kteří jezdí i v noci, a také lidé pracující u počítačů. A těch je už hodně. Borůvková marmeláda dokonce vstoupila do historie. Piloti bojující o Anglii prý pozorovali zlepšení zraku, když jedli borůvky.
Pozdě bycha honit, řeknou si ti, kdo ve spíži marmeládu nemají. A těch je většina. No, slyšte aspoň mimosezonní informaci útěchy: Využijte list! List borůvky můžete sbírat od jara až do konce září. «Čaj» z listu mírně snižuje hladinu cukru v krvi. Borůvčí obsahuje chróm, který je důležitý pro diabetiky. Třísloviny zase pomohou těm, kteří mají sklon k průjmům. Odvar z listu dezinfikuje.
Dobrá zpráva – až se zima zeptá, co jsme dělali v létě, nemusíme na tu impertinentní otázku reagovat, pokud v prodejnách zdravé výživy objevíme novinku: sušené borůvky. Jsou skvělé, když je přidám do vloček a i s nimi je nechám nabobtnat. Anebo si holt musíme v létě «utrhnout od úst» a část toho, co jsme v lese pracně nasbírali, usušit a dobře uskladnit na zimu.
Borůvky jsou oblíbeny odedávna. Starodávná borůvková omáčka žahour se vařívala zejména na Jindřichohradecku. Tamějším měšťanům se v 16. století dokonce přezdívalo žahúři!
Borůvky s cukrem povaříme, přilijeme smetanu (možno sójovou), v níž jsme rozkvedlali mouku (třeba žitnou) a špetku skořice, a povaříme. Pokud spěcháme, místo mouky použijeme maizenu. Pokud chceme být ještě zdravější, maizenu nahradíme škrobem kuzu.
Žahour je výborný k tvarohovým knedlíčkům.
Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.