Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Brokolicové bruschetty s červeným humusem

Brokolicové bruschetty s červeným humusem
|
Typ článku: Recepty

Na bruschettu: celozrnné pečivo, olivový olej

Na ozdobu: 1 malá brokolice, neloupaný sezam, 1 stroužek česneku, chilli lupínky, mořská sůl, mletý pepř, olivový olej, cherry rajčátka

Den předem namočenou cizrnu propláchneme, zalijeme 2,5násobným množstvím vody a vaříme do změknutí asi 40 minut. Po uvaření scedíme, propláchneme studenou vodou a dáme do lednice vychladnout.

Stejným postupem jako u předchozího receptu připravíme brokolici. 

Umixujeme si hummus: sušená rajčátka vložíme do hrnku a zalijeme vroucí vodou. Necháme 15 minut máčet. Do mixéru vložíme cizrnu, sušená rajčata, nastrouhaný stroužek česneku, papriku, sezamovou pastu, přilijeme olivový olej, citronovou šťávu a vše osolíme. Zalijeme částí vody, ve které jsme máčeli rajčata. Umixujeme v libovolně hustý hummus. Dle potřeby přidáme ještě trochu rajčatové vody nebo šťávy z citronu a dále dochutíme podle toho, jak máme hummus rádi.

Pečivo nakrájíme podélně na půlcentimetrové plátky a pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Zakápneme rovnoměrně olivovým olejem a vložíme do trouby pod rozehřátý gril. Opékání trvá při 180oC pouhou minutu, což pečlivě sledujeme, neboť je velice snadné pečivo spálit. Vyjmeme z trouby a necháme stranou.

Na rozehřátou pánev nasypeme sezam, který zlehka nasucho orestujeme. K němu přidáme růžičky brokolice, nastrouháme jeden stroužek česneku, osolíme, posypeme chilli, opepříme, zakápneme olejem a zprudka orestujeme. Odstavíme stranou.

Hotový hummus natřeme na bruschetty, poklademe brokolicí, posypeme sezamem z pánve a ozdobíme na plátky nakrájenými cherry rajčátky.

Klasický hummus zná dnes již každý a tak jsem rozhodl trochu ho chuťově i vizuálně ozvláštnit a servírovat spolu s bruschettou, což je vlastně taková grilovaná topinka, původem z Itálie, kde se jí většinou ke snídani nebo jako předkrm. Na internetu se dá najít spousta variant na její přípravu. Ta moje zabere sice trochu času, ale rozhodně to stojí za to! Když si navíc odečtete máčení a vaření cizrny, tak to zase taková fuška není, jen to chce zručné ruce a dobrý mixér. Podotýkám, že suroviny na pomazánku jsou vypočítané na celý plech plný bruschett. Za prvé jsem nechtěl vařit malé množství cizrny a za druhé se pomazánka vždy zužitkuje později.

Recept pochází ze Zeleninové kuchařky Petra Klímy. Knihu vydalo nakladatelství SmartPress.

Počet přečtení: 520
Datum: 15. 7. 2022