Burger z červené čočky
Rohlíky namočíme do zeleninového vývaru, necháme nasáknout a přebytečnou tekutinu vytlačíme. V míse smícháme všechny suroviny a necháme 10 minut stát. Mokrýma rukama tvarujeme karbentáky a ukládáme na vymaštěný plech.
V troubě vyhřáté na 180 ˚C pečeme 30 minut.
Poznámka lékaře: Pokud má vaše dítě problémy s nadýmáním, červené čočky se bát nemusíte. Je to první luštěnina, která se může zařadit již od šestého měsíce a má velmi příjemnou chuť. Červená čočka je bohatá na rostlinné železo, vitamíny skupiny B včetně kyseliny listové a na vlákninu. Děti ji mají rády v podobě kaše, ty starší určitě nepohrdnou ani takovýmto chutným karbanátkem. Můžete je tvarovat do plochých hamburgerů a společně se zeleninou jimi plnit grahamové žemle.
Z knihy Hneď to bude, anjelik, kterou vydala Ambulance klinické výživy v roce 2011