Pohanský tofuburger
Nakrájenou cibuli podusíme na oleji, přidáme pohanku, droždí a solčanku, prohřejeme, zasypeme paprikou a hned zalijeme vodou. Přivedeme ji do varu a pod pokličkou dusíme asi 5 minut.
houbový prášek (sušené houby pomleté na kávovém mlýnku) 4 čl, bazalka 1/2 čl, tofu bílé 1 kostka (220 g), česnek 4–5 stroužků, shoyou – sójová omáčka 1 pl, majoránka 1,5 čl, olej 2 pl
Pokličku odkryjeme a ještě během varu postupně přidáváme ochucovadla a tofu nastrouhané na jemném struhadle (majoránku a olej zamícháme až nakonec). Vzniklou hustou směs necháme probublat, odstavíme a pod pokličkou necháme dojít asi 10–15 minut. Dávkovačem na zmrzlinu dávkujeme kopečky na mírně vymaštěný plech, namočenou lžící je rozmáčkneme, necháme chvíli zatuhnout (zchladnout) a pečeme asi 20 minut. Podáváme s bramborami, dušenou zeleninou apod., nebo vkládáme mezi celozrnné pečivo se zeleninou jako burger.
Jedná se o další, trochu jinou variantu oblíbených karbanátků, burgrů apod.
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.